2:spiritualiteit

SPIRITUALITEIT wordt door mensen met een wat boosaardige inslag erg vaak in een zweverig hoekje geduwd, een plek waar je niet boosaardig mag zijn en die daarom niet deugt. Boosaardigheid wordt gezien als een deugd en omdat men datgene wat men spiritualiteit noemt als een bedreiging ziet voor de vrijheid boosaardig te zijn wijst men die zelfgemaakte vorm van spiritualiteit af. De slimheid ontwikkelen een ruimere vorm van spiritualiteit in het leven te roepen die wat minder zweverig en/of truttig van aard is bezit men niet.  De boosaardigheid eist precies datgene wat binnen alle vormen van niet aan kerkgenootschappen gebonden spiritualiteit wordt afgewezen: een keuze voor het dualisme en het afwijzen van daar tegenover staande holisme.

DUALISME en HOLISME zijn de centrale begrippen in anarchistische vormen van spiritualiteit.

Bij dualisme horen zaken als polarisatie, demagogie, zondebokdenken, primitief partijdenken (communisme en vulgair socialisme), hogepriesterlijke organisaties, elitarisme, uitverkiezingsdenken, vals moralisme (jezelf op valse gronden beter achten dan anderen).. kortom al die zaken die de afstand tussen mensen op niet rationele wijze vergroten.

Bij holisme hoort het harmoniedenken, het verdraagzame, op het individu gerichte liberalisme, alle vormen van niet aan kerkgenootschappen gebonden spiritualiteit, immoralisme (tegenover de zich goed wanende moralist een kritische anti-moraal plaatsen), anarchistische vormen van democratie (een democratie die de terreur van de meerderheid afwijst), etc…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: