2:Principes

Hoewel een geboortehoroscoop een statisch geheel is, een fotografische weergave van de planetenstanden op het moment van de geboorte, is zij toch betrokken bij het dynamische proces van zich voortdurend aan de hemel voortbewegende planeten. Dat komt omdat een geboortehoroscoop volgens de astrologische theorie niet zomaar een plaatje is, dat in een la van de kast gelegd wordt, maar een programma, dat onderdeel uitmaakt van een groter systeem.
Je zou het leven kunnen zien als een immens computersysteem waarin alle informatie op een zinvolle wijze is opgeslagen. Binnen zo’n systeem blijft alle ingevoerde informatie bestaan, en bij alles wat we doen zullen we rekening mioeten houden met datgene wat er al is.
Juist omdat dit denkbeeld ons confronteert met de complexiteit van het menselijke bestaan worden veel mensen erdoor afgestoten. Wie gemakkelijke oplossingen zoekt, zal alles wat ingewikkeld is afwijzen. Men vlucht weg in een schijncomplexiteit, die de werkelijke problemen behoort te verdoezelen. Wetenschap wordt op die manier een vluchtweg voor gemakzuchtigen en verblinde machthebbers, die kiezen voor het schematiseren van het bestaan, zonder rekenig te houden met de spirituele behoeften van de mens (zoals verlangen naar zingeving, liefde en geloof in een geniale kracht, die uitstijgt boven de kleinzieligheid van egoistisch, nivellerend materialisme).
Astrologie is geen vlucht in een schijnwereld.
Astrologen zien alles wat er is en ze proberen dat alles te verklaren.
Met zweverigheid en occultisme heeft dat niets te maken. Je kunt alleen die mensen zweverig noemen die de realiteit ontkennen, of die de realiteit willen aanpassen aan hun ideologische denksystemen. De astrologie (of beter gezegd: de intelligente mens die de astrologie op een serieuze wijze wil beoefenen) weigert dat.
Hij staat voor het moederlijke (alles omvattende en beschermende) principe: Wat is, dat is – “Ik ben Ik ben“;  daar valt niet aan te tornen.
En omdat alles is, zul je er mee moeten leren leven – met de nadruk op ‘leren‘, een woord dat altijd wordt afgewezen in een weten afwijzende moederloze dwingelandwereld waarin alleen het recht van de sterkste geldt (‘de sterke – dus ook de macht bezittende wetenschapper –  heeft gelijk’).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: