3:Wetenschap

Wetenschappelijke geldigheid:
 
Eeuwenlang al wordt de astrologie onder vuur genomen door critici uit wetenschappelijke en religieuze kringen. Het is heel merkwaardig om te zien hoe zich ‘wetenschapper’ noemende mensen zij aan zij staan met extreem religieuze fanatici wanneer het er om gaat de astrologie te bestrijden. Het lijkt wel alsof in deze moderne tijden wetenschap een vorm van extreem rechts fundamentalisme geworden is, een ideologisch systeem dat alles wat naar anti-idelogische bewustwording streeft kapot wil maken.
 
Astrologie is op zoek naar waarheid, ook als die waarheid niet in de morele denkkaders van ideologen past.
Daarom is astrologie een echte wetenschap, een poging de werkelijkheid te begrijpen, zonder daarbij gehinderd te worden door niet-wetenschappelijke belemmeringen en beperkingen.
Dat er astrologen zijn die het niet zo nauw nemen met de principes van objectieve wetenschapsbeoefening zegt alleen iets over die astrologen. Je kunt de wetenschap niet veroordelen vanwege het feit dat een individuele wetenschapper niet deugt.
 
  

Causaliteit en Synchroniciteit

Vanuit wetenschappelijke hoek wordt de astrologie vaak verweten dat zij geen verklaring kan bieden voor de invloeden die planeten zouden uitoefenen op het menselijke gedrag – gedacht wordt aan straling en energiegolven, krachtverschijnselen dus, die waarneembaar en meetbaar zijn.
Carl Gustav Jung plaatste tegenover dat argument zijn theorie van de synchroniciteit.

Het voorkomen van het een, gaat samen met het voorkomen van iets anders. Een gebeurtenis veroorzaakt dus een andere gebeurtenis, zonder dat er sprake is van meetbare krachtsinvloeden. Het enige wat meetbaar is zijn de effecten. We zien iets gebeuren en we kunnen nagaan of dat gebeuren samengaat met astronomische (of aan de astronomie ontleende) verschijnselen, die binnen de astrologische theorie zinvol worden gemaakt.
Waarom deze vorm van causaliteit wordt afgewezen is raadselachtig. Ons universum zit boordevol raadselachtige, onverklaarbare verschijnselen, die allemaal een plaats krijgen binnen het beeld dat we hebben opgebouwd van het heelal: geen wetenschappelijk beeld, maar een theoretisch, dus speculatief, beeld. Het feit dat iets niet meetbaar bewijst niet dat al datgene waar het onderdeel van is niet bestaat.
Het is de taak van de onafhankelijk denkende mens zijn eigen oordeel te bepalen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: