Macht versus Gezag

In de zaterdageditie van het dagblad TROUW wijst de in Afghanistan geboren filosoof Bashir Azizi op de vreemde amorele werkelijkheid die schuilgaat achter het stelselmatig door de media gehanteerde cliché van ‘Amerika, morele leider en hoeder van de vrije wereld’.

Als anarchistisch schrijvertje (iemand die gezag boven macht plaatst) verzet ik me al jaren tegen het valse moralisme van moralisten die in feite anti-moralisten zijn.
Dat is de reden waarom ik me als NEW AGE-r IMMORALIST noem, iemand die een hypocriete ‘Macht Is Recht’ moraal afwijst en mensen oproept de stem van het eigen geweten te laten spreken.
Ontwikkeling van geweten eist dat je blind makende vormen van provincialisme afwijst. Het feit dat Bashir Azizi in zijn proefschrift het WERELDBURGERSCHAP centraal stelt mag dan ook een uiterst positieve (moraal scheppende) daad worden genoemd.
Wereldburgerschap eist namelijk dat je de ander niet op grond van primitief eigenbelang tot ‘god’ of tot ‘duivel’ uit mag roepen.

 

De Taliban: terroristen die partners geworden zijn
Bashir Azizi (filosoof), TROUW, 28 augustus 2021

Terwijl de Navo de afgelopen jaren samen met het Afghaanse leger vocht tegen de Taliban, openden de VS een ambassade in Qatar voor de Talibanleiders. Dit terwijl zij internationaal als vijand beschouwd werden en hun leiders op de terreurlijst staan…
Sta hier even bij stil…: tijdens de War on Terror beschouwen de VS een terroristische groep als gelijkwaardige diplomatieke partner. Een partner met wie zogenaamde vredesonderhandelingen begonnen moeten worden over de toekomst van Afghanistan. Zonder dat het Afghaanse volk hierin gekend wordt.

Een paar dagen geleden reageerde de Amerikaanse president Joe Biden op de overwinning van de Taliban. Wat was volgens hem het doel van de Amerikaanse regering daar in Afghanistan? Niet het opbouwen van de natie, maar terrorismebestrijding en voorkomen dat het land gebruikt kan worden als uitvalsbasis voor terroristische aanvallen op de VS.
Terrorisme heeft blijkbaar pas betekenis voor hem als het een aanval op de VS inhoudt.
De Taliban is blijkbaar onder deze beperkte definitie niet altijd te beschouwen als terroristische groepering. Immers, toen de jonge Taliban als onderdeel van de moedjahedin tegen de Sovjet-Unie vochten, werden ze beschouwd als helden..
Pas na de gebeurtenissen van 9/11 werden ze beschouwd als terroristisch. Dus het brandmerk van terrorist krijg je pas als de Verenigde Staten aangevallen worden….

Bron: Dagblad Trouw

Bashir Azizi & Wereldburgerschap
Universiteit van Leiden, mei 2021

Bashir Azizi promoveerde in april 2020 op zijn proefschrift over wereldburgerschap.
Het proefschrift van Azizi is een product van samenwerking tussen de Universiteit Leiden en de Universiteit voor Humanistiek en werd begeleid door respectievelijk Paul Cliteur en Wiel Veugelers.
Aan de hand van onder meer de relatie tussen Nederland en Afghanistan gaat Azizi in zijn proefschrift in op het concept wereldburgerschap en het tekort aan aandacht daarvoor in het Nederlandse onderwijs.
Hij stelt dat huidige globale situatie een nieuw concept van burgerschap vereist dat verder reikt dan alleen het klassieke burgerschap van de natiestaat.
Daarom is het van belang dat als onderwijs jonge mensen tot burgers zou moeten vormen, dan heeft onderwijs in de huidige geglobaliseerde wereld ook de taak jonge mensen tot wereldburgers te vormen.
Wereldburgerschap dient niet beschouwd te worden als vervanging van het nationale burgerschap, maar als noodzakelijke aanvulling erop.

Bron: Website Universiteit Leiden

Over Wim Duzijn
Astroloog, Anarcho-Liberaal, Schrijver. Voor meer info daarover. Zie mijn website: www.wimduzijn.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: