De illusies van Klaas van Berkel

 

Het dagblad TROUW laat de rustende hoogleraar Klaas van Berkel aan het woord. Rustend?, hoor ik iemand vragen. Ja, zo noem je dat, emeritaat is het dure woord, simpel uitgedrukt: hij is gewoon met pensioen.
En ja, omdat zo iemand hoog is zeg je in dat geval niet ‘hij trekt van Drees’, dat is een uitdrukking die is bestemd voor voor het plebs onder ons, maar ‘hij rust’, soms in vrede, soms op een wijze die behoorlijk polariserend van aard is.

In een reactie op de antisemitismeaffaire die de politieke partij Form voor Democratie in het middelpunt van de belangstelling heeft geplaatst (dagblad Trouw van 12 december), schildert hij Thierry Baudet, de man die jarenlang op handen werd gedragen door de zeer kleine maar zeer fanatieke (rechts-zionistische) joodse gemeenschap in ons land, af als een volbloed antisemiet, erger anti-Joods dan Thierry kun je volgens hem niet zijn.
En daarmee is het geestelijke doodvonnis van de arme, want zeer opportunistische politicus Thierry Baudet, de man die in het verleden samen met Geert Wilders van de pro-Israël-partij PVV en Kees van der Staaj van de pro-Israël-partij SGP pal achter de zeer rechts-nationalistische, half-theocratische  joodse staat Israël stond, geveld.
Net als Geert Wilders (een uitgesproken vriend van extreemrechts Israël, de man die uit liefde voor de joden rustig stelde dat de door Israël bezette West Bank Palestijnenvrij dient te worden gemaakt, omdat het land van ‘de joden’ is) wordt hij nu gedwongen een soort eenmanspartij op te bouwen rondom zichzelf, waarin hij alleen maar de rol van door iedereen uitgekotste ‘slechte man’ mag spelen.


Als anarcholiberaal waarnemer, iemand die geen liefhebber is van theocratische staten, kijk ik daar dan naar, naar dat tamelijk bizarre uitstotingsproces, en vervolgens kijk ik naar een essaybundel die door dezelfde hoogleraar is samengesteld en die de enigszins provocerende titel ‘EEN EN AL ILLUSIES‘ heeft meegekregen.
Kern van alle betogen in die bundel is dat de mens maar zelden een eerlijk beeld opbouwt van zichzelf en de wereld waarin hij leeft.
Niks bijzonders dus, je bewust worden van de leugenachtigheid van het bestaan is alle eeuwen door de hoofdopdracht geweest van op wijsheid gerichte filosofische systemen, maar wel bijzonder wanneer je als vijand van illusiebouwers nu heel ineens mee gaat werken aan de bizarre mythevorming rondom Thierry Baudet, een man die zo heel ineens wordt omgevormd tot het al jaren in dit land rondwarende spookbeeld van ‘de eeuwige antisemiet’, een beeld dat met de Hollandse werkelijkheid van alledag weinig te maken heeft, en dat alleen maar omdat hij tijdens een feestje, op een volgens hem ‘grappig bedoelde wijze’, de demoniseringswoede van sommige joodse mensen heeft gerelativeerd, mensen die het woordje antisemiet – juist omdat het in dienst staat van vals morele veroordelingswoede – volstrekt betekenisloos hebben gemaakt.
Het feit dat een als rechts beschouwde man die jarenlang als vriend werd beschouwd zo heel ineens door verdedigers van extreemrechts (joods) nationalisme ‘de slechtste man van de wereld’ wordt genoemd, toont aan dat het begrip in feite alleen maar een politiek instrument is, dat – juist omdat het gehanteerd wordt door rechtse nationalisten – helemaal niet is bedoeld om rechts-nationalistisch machtsdenken te bestrijden.
Dat een hoogleraar die naar eigen zeggen de vijand is van het scheppen van waandenkbeelden meewerkt aan de mythevorming rondom Baudet, een rechtse man die veel minder rechts is dan de rechtse mensen die hem nu demoniseren (‘links’ mocht hem altijd al niet), laat zien dat niemand ongevoelig is voor wat echte intellectuelen ‘de terreur van de onderbuik’ noemen – terreur die vaak alleen maar in dienst staat van een vals-morele wereld die de waarheid haat.
Op het net heb ik wat commentaarregels over het boek van Klaas van Berkel opgezocht:
 

Een en al illusies

“Wat blijft er over als je iemands persoonlijkheid als een ui laag voor laag afpelt? Niets. Uit zelfbescherming omringt een mens zich daarom met illusies, betoogt Klaas van Berkel.
Het woord ‘illusie’ heeft een negatieve klank, omdat het tegenover het positieve begrip ‘werkelijkheid’ staat. Het is niet zo erg als het begrip ‘leugen’, dat een bewuste verdraaiing of ontkenning van de waarheid is, maar toch is het niet best: illusies zijn zeepbellen, en die spatten vroeg of laat uiteen. Aan illusies hebben we dus niets, we moeten altijd ‘factchecken’. Maar klopt dit wel? Is ‘de werkelijkheid’ niet net zo’n problematisch begrip als ‘de waarheid’? Is ze misschien niet ook illusoir, en kunnen illusies eigenlijk niet heel nuttig of zelfs noodzakelijk zijn?
Dit zijn filosofische vragen, maar de auteur van Een en al illusies is geen filosoof. Klaas van Berkel was van 1988 tot begin dit jaar hoogleraar geschiedenis na de Middeleeuwen aan de Rijksuniversiteit Groningen en heeft zich vooral beziggehouden met wetenschap- en cultuurgeschiedenis.”

De mens bouwt zijn bestaan op illusies. Maatschappelijk succes, wetenschappelijke kennis, vriendschap, een gemeenschap waar we bij horen, onze identiteit – vroeg of laat komen we erachter dat we ons een voorstelling hebben gemaakt van iets wat niet bestaat. En als we het niet zelf ontdekken, komt er wel een historicus die aantoont dat alles maar een illusie was. Klaas van Berkel is zo’n historicus. Gedurende zijn loopbaan heeft hij menigmaal zulke ‘ontdekkingen’ gedaan….”

Wat is cultuurgeschiedenis anders dan de geschiedenis van illusies?’ Met die stelling in vraagvorm opent de bundel essays Een en al illusies van de Groningse hoogleraar geschiedenis Klaas van Berkel.”

Uitgeverij Prometheus


In dit verband ook aanbevolen het artikel “Antisemitism claims mask a reign of political and cultural terror across Europe“, van Jonathan Cook..
“If the American Jewish scholar Norman Finkelstein wrote a follow-up to his impassioned book The Holocaust Industry – on the cynical use of the Holocaust to enrich and empower a Jewish organisational establishment at the expense of the Holocaust’s actual survivors – he might be tempted to title it The Antisemitism Industry…”

Klik voor bron

Over Wim Duzijn
Astroloog, Anarcho-Liberaal, Schrijver. Voor meer info daarover. Zie mijn website: www.wimduzijn.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

<span>%d</span> bloggers liken dit: