De Opa van Jeffrey Wijnberg

In de Telegraaf van maandag schrijft Jeffrey Wijnberg (‘provocatief’ psycholoog), een stukje over wat hij noemt ‘winstbezetenheid’, het verlangen bij alles wat je doet nummer een te zijn, een agressieve, want op strijd gerichte, karaktereigenschap die volgens hem niet echt wijst op geestelijke volwassenheid.
Het is een opvatting waar je vraagtekens bij kunt plaatsen, vooral wanneer je de wereld bekijkt door een astrologische bril, een instrument dat Jeffrey (ondanks het feit dat hij wedstrijdjes afwijst) in de vuilnisbak van zijn volwassen wereld heeft geworpen.
Dit staat er te lezen in zijn Telegraafcolumn:

“Een potje winnen, dat wil iedereen. Niemand houdt ervan om de verliezer te zijn. Maar sommigen zijn zo winstbezeten dat zij in alles een wedstrijd zien…”
“Het meest prominente voorbeeld [..] is Donald Trump. Voor hem is er maar een uitslag mogelijk, namelijk een klinkende overwinning.”
“Zijn houding doet me denken aan mijn opa: als ik tijdens een schaakpartijtje de winst voor het grijpen had, stootte hij – zogenaamd per ongeluk – het schaakbord omver en zei: Dat ik gewonnen heb kunnen we nu niet meer zien…”
“Ook al was ik het kind, zijn gedrag was natuurlijk nog kinderlijker…”
“Zo bekeken zou je kunnen zeggen dat tegen je verlies kunnen iets is wat hoort bij het ontwikkelen van volwassen gedrag. En als psycholoog onderschrijf ik die zienswijze…”

Jeffrey zelf is nooit echt een lid geweest van ‘de gemeenschap der bescheidenen’, een mensengemeenschap dus die zelfopoffering en dienstbaarheid belangrijker vinden dan het nastreven van maatschappelijke status, eer, rijkdom, succes en al die andere zaken die thuishoren in de wereld van de naar winst en winnen verlangende mens.
Hij wilde ooit fluitspeler worden maar ontdekte aan het conservatorium dat hij geen toptalent kon zijn, hetgeen hem niet deed besluiten te kiezen voor een eenvoudig ondergeschikt baantje in een orkest (“don’t wanna be a loser”) maar voor het vertrek uit een instituut dat hem niet groot kon maken. Als hij op de fluit was blijven spelen zouden we nooit van hem gehoord hebben, en het feit dat we nu wel aandacht aan hem moeten besteden wijst er op dat Jeffrey het bestaan wel degelijk ziet als een wedstrijd, waarin hij niet graag een verliezer wil zijn. Hij koos als twintigjarige jongen voor de psychologie en als je hem vraagt wat hij zo geweldig aan die studie vond dan zegt hij (ik citeer uit een interview) met hem: “Hier kon ik een toptalent zijn…” Geen loser dus, maar een winnaar.
De vraag is wie van de twee Jeffreys belangrijker is: de verliezende fluitspeler of de winnende psycholoog.
Ik, een persoontje dat in zijn hoedanigheid van astroloog wordt afgewezen door de psycholoog Wijnberg, kan weinig waardering opbrengen voor de winnaar. Wat wil je, je gaat toch niet iemand bedanken die zegt dat je in zijn wereld niet mag bestaan? Dat is ook de reden waarom ik in het algemeen mensen die vastgebakken zitten aan het establishment niet zo erg mag. Gewoon, omdat ze deel uitmaken van een cultuur die uitsluiting van andere mensen doodgewoon vindt. “The winner takes all”, zingt Abba, en de verliezer krijgt daarom niks.
De bescheiden fluitspeler daarentegen, die deel uitmaakt van de verliezers, mensen die altijd onderdanig omhoog moeten kijken naar een dominante kakker met een dirigeerstok in de hand, zou best belangstelling hebben gehad voor mij. Als fluitspeler hoef je geen aandacht te besteden aan de negatieve waardeoordelen van een wereld die zich ‘wetenschappelijk’ noemt en kun je je belangstelling voor mensen uiten op alle manieren die denkbaar zijn, dus ook met gebruikmaking van de alternatieve zienswijzen die door het zich ‘wetenschappelijk’ genoemde establishment worden afgewezen.
Als astroloog richt ik me dan ook niet tot de psychologen in dit land, maar tot al die fluitspelers, die stilletjes op een zolderkamertje een vrolijk, of mistroostig, of lieftallig, of melancholiek, wat maakt het uit, melodietje uit hun instrument tevoorschijn toveren. Voor hen heb ik de horoscoop van de opa van Jeffrey Wijnberg opgesteld.

Geboortehoroscoop van Maurits Dekker

De opa waar Jeffrey naar verwijst is de vader van zijn moeder, een uitgever van wetenschappelijke boeken in Amerika, geboren in Amsterdam in het jaar 1899, op 18 maart, ’s middags rond twee uur.
Wat meteen opvalt is een sterke tweepoligheid. Het vrouwelijke Waterteken Kreeft (een gevoelige man) en het agressief-mannelijke Vuurteken Ram staan naast – maar ook, zoals uit de beschrijving van Jeffrey blijkt – tegenover elkaar.
Het is de agressief-dominante pool in het karakter van zijn opa die Jeffrey afstoot. Geen wonder, want uit interviews met hem blijkt dat hij als kind een supergevoelig, zelfs verlegen ventje was, dat helemaal niet op kon tegen het agressieve geweld van dominante mensen. Hij voelde zich zelf volkomen verloren in een machowereld en in een van zijn interviews zegt hij zelfs: “als ik geen sterke vrouw had ontmoet die mij wilde steunen, zou ik het nooit hebben gered”. In diepste wezen een doodgewone fluitspeler dus, jongetje Jeffrey, die in plaats van te fluiten psychologische – in zijn ogen ‘indrukwekkende’ – stukjes is gaan schrijven…

Het teken Ram en de daarbij behorende planeet Mars zijn daarom dominant aanwezig omdat ze in de horoscoop van Maurits Dekker de twee belangrijkste karakterbepalende horoscoophuizen beheersen. Mars bevindt zich in het zogenoemde ascendanthuis en het teken Ram is heersend teken van het maatschappelijke huis 10.
De planeet Mars wordt via aspecten (hoeken) met andere planeten negatief beïnvloedt, hetgeen de competitiedrang die bij het vuurteken Ram hoort versterkt.

Dit vertelt een astroloog je over het teken Ram:
Ram is extreem competitief ingesteld en zeggen dat ze graag wilen winnen is een understatement. Ze moeten winnen. Alles voor een Ram-persoon kan worden omgezet in een wedstrijd: de beste parkeerplaats krijgen, meer Twitter-volgers hebben en zelfs de spinklasse in hun sportschool.
Ze moeten het niet alleen goed doen, ze moeten ook de beste zijn. Zelfs als de andere mensen niet eens wisten dat ze deel uitmaakten van de geheime wedstrijd van Ram, kan Ram ongeduldig of kort tegen hen zijn. Ze geven er echter de voorkeur aan niet teveel aandacht te besteden aan hun verliezen en zich meer te concentreren op hun overwinningen.”

De vraag is of je mag zeggen dat iemand met een Ram-karakter geestelijk onvolwassen is. In liberale kringen is het vaak de gewoonte om te zeggen: “Je moet gewoon degene zijn die je bent. Je grijpt pas in wanneer de een een last wordt voor een ander…”
De opa van Jeffrey kon duidelijk niet tegen zijn verlies. Een volwassen reactie daarop zou zijn: Gewoon niet meer spelen met mensen waar je niet van kunt winnen.
Dat kan. Ik had een broer die ook niet tegen zijn verlies kon. Kreeg een hoogrode kleur, werd steeds stiller, en smeet uiteindelijk tijdens de kaartspelletjes die we speelden de kaarten op tafel, hetgeen zo vaak gebeurde dat we met z’n allen zeiden: “Jij doet niet meer mee”.
Hij was best geestelijk volwassen maar niet op de manier die wij sociaal vonden, zodat je moet stellen dat geestelijke volwassenheid mensen soms dwingt te kiezen voor asociaal gedrag. Dat asociale gedrag is daarmee niet een teken van onvolwassenheid, maar laat zien dat de gestoorde mens inziet dat er situaties bestaan waarin hij een ander niet mag storen met zijn weliswaar volwassen, maar toch zeer hinderlijke, gedrag.
Dat is de reden waarom ze tegen agressieve mensen zeggen: Ga jij maar hout hakken in het schuurtje Maurits, of: Ga een eindje fietsen Hans, dan ben je een ander niet tot last.
Tegen Jeffrey moet je dat niet zeggen, want die is geen macho maar een watje en die moet dus gewoon de fluit weer uit de kast halen om te leren klein, bescheiden en middelmatig te zijn.

Niet als winnaar alles nemen dus, maar ruimte scheppen voor verliezers…

Over Wim Duzijn
Astroloog, Anarcho-Liberaal, Schrijver. Voor meer info daarover. Zie mijn website: www.wimduzijn.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

<span>%d</span> bloggers liken dit: