De Twee Ego’s van Arnon Grunberg

In een interview in het dagblad ‘De Morgen’ omschrijft Arnon Grunberg zich als een man die twee persoonlijkheden in zichzelf herbergt: een jongen van 15 jaar een oude man van 82, een merkwaardige werkelijkheid die op deze astro-anarchistische site door een astrologische bril wordt bekeken.

De geboortehoroscoop van Arnon Grunberg laat heel duidelijk de twee personen zien die volgens hem zijn verscheurde ziel kenmerken. Het klinkt een beetje dramatisch – ‘verscheurde ziel’, zoiets bestaat toch niet in ‘Holland Klompenland’? –  maar als je zowel 15 jaar als 82 jaar bent, en ook nog een grote schrijver wilt zijn, dan kun je moeilijk spreken over ‘geestelijke harmonie’, een begrip dat thuishoort in de wereld van spirituele zwevers, die volgens literatuurkenners nooit en te nimmer ‘grote literatuur’ kunnen scheppen.

Het astrologische EGO (Zon in Vis, Maan in Steenbok, Ascendant Weegschaal) laat het beeld zien van de gevoelige serieuze jongen, die graag op een eigenzinnige manier (Uranus in huis 1) het leven tegemoet wil treden.  Die jongen is 15 jaar.

Het astrologische ALTER-EGO daarentegen, een ego dat weigert kinderlijk te zijn, wordt gekarakteriseerd door de tekens Schorpioen, Ram en Leeuw (de gele velden in het plaatje), hetgeen op zichzelf niet problematisch is, maar dat in het geval van Arnon wel problemen kan opleveren, gezien de negatieve aspecten die de planeten Mars en Pluto maken met Saturnus en de Zon.
Negatieve Pluto-aspecten brengen de wereld van de niet al te zachtzinnige plutocratie in je huis: macht, chaos, wraakzucht, geldingsdrang, opschepperij, ijdelheid en ga zo maar door. En negatieve Saturnus aspecten duwen je de antieke, ouwelijke wereld van het patriarchaat in, zodat er het beeld ontstaat van een ‘dirty old man’,  een eigenzinnige, egoïstische man die ondanks zijn geilheid een ouderwetse moralist wil zijn: 82 jaar oud dus…
Zo vreemd kan de wereld, dus ook de wereldse wereld van Arnon Grunberg,  er uit zien…

Het zal duidelijk zijn dat in een wereld waarin de een 15 jaar en een geile, niet moralistische puber  is en de ander 82 jaar en een moraal producerende patriarch wil zijn het leven geen rozengeur en maneschijn is, zodat je je gaat afvragen waarom Arnon van zijn alter-ego zo een rare  oude moralistische man heeft gemaakt. Want er zijn echt wel perioden in zijn leven geweest waarin de ouwe moralistische man van 82 niet de grote baas in zijn verscheurde artiestenleven was…
Op een website, die tientallen jaren geleden door hem in het leven werd geroepen, stelt hij zich heel anders op.
Daar is hij geen moraliserende man van 82, maar in de eerste plaats een geile, eigenzinnige puber, die zijn twee ego’s (de lieve serieuze, gevoelige jongen en de geile banale opschepper) op voet van gelijkheid met elkaar om wil laten gaan in een fictieve wereld die speels en grappig beoogt te zijn. En dat is natuurlijk heel wat anders dan jezelf in een quasi-spirituele rolstoel rond laten rijden in een geestelijk bejaardenhuis voor half-seniele mensen.
Hij heeft die site de ‘University of Love’ gegeven, en die website is nog altijd toegankelijk voor mensen die net als de 15 jarige Arnon uit het verleden geen ouwe moralistische man van 82 jaar willen zijn.

Hieronder wat fragmenten

De Universiteit van de Liefde helpt het gat tussen illusie en werkelijkheid kleiner te maken. De universiteit helpt u luchtspiegelingen te produceren die niet van werkelijkheid te onderscheiden zijn…”

“De Universiteit van de Liefde is in 1865 opgericht door Vladimir Weinberg in een klein kasteeltje in het huidige Slovenië.
Vele artiesten hebben geprobeerd de Universiteit te bereiken, maar zij stierven voor zij op reis konden gaan,
Tientallen mannen en vrouwen zijn genezen van liefdeskwalen dankzij de universiteit, met name tijdens het interbellum. Nakomelingen van Vladimir Weinberg hebben besloten dat de  Universiteit voor iedereen toegankelijk moet zijn, juist in deze duistere tijden. Daarom zijn wij er, vandaag, voor u..”

Ook halve analfabeten zijn welkom bij de Universiteit van de Liefde. Wij kunnen uw liefdesbrieven schrijven. U geeft ons door wie de gelukkige is, en wij schrijven de liefdesbrief.”
“U haat, gefeliciteerd, maar u heeft geen tijd om uw haat te verwoorden. Laat ons het doen.
Vertel ons hoe lang uw haat moet duren. Haat is vruchtbaar. Uw haat door ons verwoord is vruchtbaarder dan het beste zaad.”
Klachten? Huil niet langer. Aan uw machteloosheid is een einde gekomen. Wij weten van geen ophouden. Zolang uw portemonnee dat ook maar niet weet. Laat ons uw klachtenbrieven schrijven, en ga zelf lekker op vakantie.”
“Bent u misschien getrouwd en is het object van uw liefde niet uw wettige echtgenoot of echtgenote? Ook dan kunnen wij u helpen. Wij reserveren hotels, vliegtickets en restaurants voor u.. Wij bedenken verhalen voor uw wettige echtgenoot zodat u hem of haar kunt vertellen  waar u geweest bent. Terwijl u eigenlijk met uw geliefde het bed deelde in een middelgrote provinciestad.”

Er worden zelfs voorbeelden gegeven van brieven die Arnon als hoogleraar in de liefde voor domme mensen die niet schrijven kunnen wil vervaardigen. Zoals de brief aan Paula waarin het best wel lief klinkende geile woordje ‘pussy’ centraal wordt gesteld…

Allemaal te bekijken op de puberale website van Arnon Grunberg, in zijn hoedanigheid van 15 jaar oude jongen, een niet bijzonder moralistisch ingestelde jongen die je, gezien zijn geile en cynische grappenmakerij,  vroegrijp zou kunnen noemen…

Over Wim Duzijn
Astroloog, Anarcho-Liberaal, Schrijver. Voor meer info daarover. Zie mijn website: www.wimduzijn.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: