Marc Dutroux: de horoscoop van een dwingeland

Marc Dutroux ontvoerde in de jaren 1995 en 1996 een aantal jonge meisjes, die werden opgesloten, verkracht en vermoord. Op 15 augustus 1996 werd hij gearresteerd.
Het negatieve gevolg van die arrestatie is dat iedere volwassene die zich aangetrokken voelt tot minderjarigen als een potentiële Dutroux werd gezien. Het kwaad van Dutroux leidde naar een ander kwaad: de heksenjacht.
Objectief gezien betekent dit een vernietiging van de menselijke persoonlijkheid, een levensgevaarlijke ontwikkeling, omdat juist de ontpersoonlijking van de mens de bron is van het kwaad, waar Dutroux deel van uitmaakte.
Cultuur is de strijd aangaan met gelijkschakeling. Cultuur is Persoon, Mens mogen zijn. Dat betekent in een rechtstaat het recht van de burger om op een individuele wijze behandeld te worden essentieel is.

Het kenmerk van een rechteloze, anti-culturele staat is de ontpersoonlijking en/of de verdinging van de mens. De mens is geen persoon meer, maar een voorwerp dat gebruikt of misbruikt mag worden.
Een jood bijvoorbeeld was in Nazi-Duitsland geen mens meer, maar een vertegenwoordiger van de duivelse entiteit ‘jood’. Met andere woorden: hij werd gedemoniseerd. Persoonlijke omstandigheden, psychologische achtergronden en sociale ontwikkeling spelen dan geen rol meer. Zelfs degene die vanuit een houding van mededogen in de tot duivel uitgeroepen ander een mens wil zien wordt gedemoniseerd…

Het is begrijpelijk dat gemakzuchtige, onontwikkelde en/of egoïstische mensen deze vorm van hysterie toelaten, maar de overheid in een rechtsstaat behoort niet gemakzuchtig te zijn. Die overheid dient op een intelligente wijze mensenrechten te verdedigen, ook het recht van de misdadiger.
Het lijkt zo leuk: “een misdadiger zijn recht afnemen”, maar wie kijkt naar de ontwikkeling van het recht in staten die door fundamentalistische regimes worden bestuurd (communistisch, extreemrechts, godsdienstig) die ziet in dat het begrip ‘misdadiger’ een relatief begrip is. Je kunt van de ene op de andere dag zelf in de beklaagdenbank terechtkomen, en wat kan je dan doen tegen mensen die je zelf het recht hebt gegeven een ander te demoniseren?
“Ik ben geen misdadiger”, zeg je als verweer, maar de despoot die tegenover je zit lacht je midden in je gezicht uit: “Iedereen die in de ogen van de macht slecht is moet beschouwd worden als een misdadig persoon. Kom dus niet aanzetten met intellectuelensmoesjes…”
Blinde macht wil altijd intellectuelen uitschakelen, omdat een intellectueel rede (ratio) boven onredelijkheid en blind makende hysterie plaatst. Daarom moet je voor intellectuelen opkomen. Daarom mag je nooit de intellectuelenhaat prediken.
In de jaren zestig werden in het tot heilstaat uitgeroepen communistische China alle intellectuelen naar het platteland gestuurd. Hun plaats werd ingenomen door ‘revolutionaire jongeren’. Die waren niet geïnteresseerd in zaken als eerlijkheid, rechtvaardigheid en ‘fair play’. Integendeel: “Verneder ze. Sla er maar op los…”, dat was hun devies.
Die situatie, waarin jongeren blindelings andere mensen mogen molesteren en kapotmaken, moeten we niet doelbewust weer terugbrengen.
We zouden ons er voor moeten schamen dat we eraan meegewerkt hebben dat over de gehele wereld de intellectuelenhaat werd aangemoedigd.
En we zouden alles op alles moeten zetten om te voorkomen dat het anti-intellectualisme het sociale en geestelijke leven in onze wereld gaat domineren.


Marc Dutroux is geboren in Brussel, op 6 november 1956,
’s morgens om 7u 35m


Wie de horoscoop van Marc Dutroux bekijkt, die ziet dat het dwingerige, anti-intellectuele teken Schorpioen uiterst sterk in de horoscoop aanwezig is: Zon in Schorpioen, Ascendant in Schorpioen en de planeet Pluto, heerser van het teken Schorpioen op een dominante plaats in de horoscoop (huis 10). Zon (bazig, dominant) en Saturnus (streng, autoritair) versterken de wil anderen te overheersen.

Pluto is de planeet van de blinde (veelal blind makende) macht. Dat betekent dat mensen die sterk onder de invloed staan van deze planeet van machtspelletjes houden – waar ze zich ook bevinden. Dat is uiterst belangrijk om te weten. Want mensen als Marc Dutroux kunnen ook politicus worden, of rechter, of politieagent.
Kijk naar de vroegere Sovjet-Unie. Daar werd gesproken over ‘de dictatuur van de partij’, mogelijk goed bedoeld, maar desondanks een term die verwijst naar Plutonische dwingelandij.
Werkelijke autoriteit dwingt niet maar is gebouwd op respect van mensen en treedt slechts daar dwingend op waar mensen geen respect voor autoriteit (‘the rule of the law’) tonen.
Zonder intelligente, kalme en rustige mensen, die respectvol gezag boven dwingende macht plaatsen, zal een Pluto-mens van de wereld een chaos maken, een hel, waarin het jagen en het gejaagd worden de belangrijkste waarden zijn.
Het overheersen en gebruiken van een ander (vooral een zwakke ander) geeft een machtsmens een ‘kick’. Daarom zul je altijd waakzaam moeten zijn.
Machtsmensen tref je namelijk overal aan. Ook de ambtenaar die zijn cliënten van het kastje naar de muur stuurt, of de politicus die wetten uitvaardigt die van een mens een rechteloos dier maken, krijgen een ‘kick’ van hun gedrag. Daarom is macht zonder zelf-controle de dood van de democratie.

Marc Dutroux ontkende de rechten van de ontvoerde meisjes om ‘ja’ of ‘nee’ te zeggen tegen een machtsspel, dat op zich zelf genomen niet misdadig hoeft te zijn.
SM binnen een sfeer van vrijheid – SM gezien als spel met redelijke spelregels dus – kan erg bevredigend zijn.
Wanneer je de ontkenning van het recht om ‘ja’ en ‘nee’ te zeggen slecht vindt, dan moet je zelf kiezen voor een wereld waarin de individuele rechten van anderen wel gerespecteerd worden.
Dan moet je niet de restaurateur zijn die op een lompe manier alle nuances en details uit een schilderij gaat wegstrepen met een grote dikke kleurenstift van de HEMA. Nee, dan moet je een ontspoorde ander zien als een individueel geval en dan ga je aandacht besteden aan ‘de mens’ achter de moordenaar Dutroux.

De astroloog is geen moralist. Hij ziet in elk mens de persoonlijke eigenaardigheden. Hij veralgemeent ook, maar niet op grond van moralistische anti-intellectuele argumenten.
Hij ziet het teken Schorpioen en hij realiseert zich dat ‘macht’ een belangrijke rol speelt hier. Hij constateert dat het machtsverlangen zich op een absurde wijze heeft gemanifesteerd in dit concrete geval en hij verbindt daaraan de simpele vraag: “Waarom?”
Een wetenschapper streeft naar objectiviteit. Hij organiseert geen vals morele demonstraties. Die lijken sympathiek, maar ze zijn het niet, omdat ze veelal de ontkenning zijn van het fair-play-principe en alleen maar in dienst staan van het onredelijke (Plutonische) verlangen naar wraak.

“Wraak, vergelding, dood aan de duivels..”, hebben we dat niet alle eeuwen door geschreeuwd?
En zijn we er wat mee opgeschoten, met die blinde wraakzucht?
En als dat niet zo is, moeten we dan niet een beetje verstandiger zijn? En een eerlijke, positief-autoritaire wereld opbouwen waarin het duistere begrip macht door verstandige, redelijke – naar objectiviteit strevende – mensen kan worden gerelativeerd?

 

Advertenties

Over Wim Duzijn
Astroloog, Anarchist, Schrijver. Voor meer info daarover. Zie mijn website: www.wimduzijn.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: